среда, 16. фебруар 2011.

JING-JANG-( uvod)Osnovu istočnjačke misli predstavlja tzv. ujedinjavajući princip dve energije poznate kao jin i jang. Ove dve reči nemaju adekvatan prevod na naš jezik pa se moraju koristiti u izvornom obliku.
Simbol Jin/Jang

Drevni narodi su znali, a savremena nauka je potvrdila, da je sve energija. čak i naizgled čvrsti predmeti su u stvari energija sabijena u određenu formu. E sada, da bi se energija manifestovala mora da ima različite aspekte čijim bi većim ili manjim učešćem mogla da se dobije raznolikost koja vlada u svemiru. Opšte gledano, energija se može podeliti u dve osnovne kategorije: ekspanzivnu (jin) i kontraktivnu (jang) kategoriju. Jin je energija koja vodi širenju, rasprostiranju, odvajanju, dok jang ima za rezultat skupljanje, stapanje i spajanje. Jin i jang su kao dva suprotna pola, koji, neprekidno privlačeći se, stvaraju jedinstvene kombinacije i beskrajan broj oblika. Međutim, ništa nije samo jin ili samo jang. Sve se sastoji od obeju tendencija zastupljenih u različitom stepenu. Ove univerzalne dinamičke tendencije možemo prepoznati svuda oko nas počevši od kretanja nebeskih tela (centrifugalna i centripetalna sila), svakodnevnih pojava (dan i noć, ciklično menjanje godišnjih doba) pa sve do ljudskog organizma (naizmenično širenje i skupljanje srca i pluća, pokreti želuca i creva prilikom varenja…). Značajno je napomenuti da ni jedna od ovih tendencija nije "loša" ili "dobra". Evo još nekih primera:

Jin - vlažnije, tamnije, sporije, slađe, mekše, lakše, hladnije, žensko…
Jang - suvlje, svetlije, brže, slanije, tvrđe, teže, toplije, muško…

U suštini sve pojave se mogu analizirati sa Jin/Jang pozicije posmatranja.


Jin i Jang u hrani

Sva hrana koju uzimamo ima više jin odnosno više jang kvalitet a samim tim i takav uticaj na naš organizam. To znači da neke namirnice izazivaju skupljanje, i u krajnjoj liniji napetost, dok druge izazivaju širenje i u krajnjoj liniji opuštenost i rasutost. Zavisno od efekata koje proizvode u našem organizmu možemo namirnice da rasporedimo u spektru od jina ka jangu. Na kraju jin spektra nalaze se lekovi, alkohol, rafinisani šećer i neki mlečni proizvodi. Na kraju jang spektra nalaze se so, jaja, meso i tvrdi masni sirevi.
U makrobiotičkoj ishrani koriste se umereno jin i umereno jang namirnice koje se nalaze u središnjem delu spektra podele namirnica od jina ka jangu. To su namirnice koje se mogu uzimati svakodnevno bez opasnosti po zdravlje i one takođe pružaju sve hranljive sastojke za održavanje dobrog zdravlja - proteine, ugljene hidrate, minerale i vitamine. Ukoliko jedna namirnica preteže bilo na jin bilo na jang stranu vršimo njeno uravnoteženje. Naprimer: povrće (koje je po prirodi više jin) uravnotežujemo sa malo soli (jang), prženu šniclicu od tofua (više jin) uravnotežujemo sa soja sosom (više jang). No, sve je to dato u receptima tako da je dovoljno da ih sledite i imaćete uravnotežene obroke. Sada sledi lista namirnica (nije kompletna - više je ilustrativna) raspoređenih po njihovim jin i jang kvalitetima. Najuravnoteženije namirnice se nalaze u sredini liste između isprekidanih linija:


KRAJNJE JANG

RAZNE HEMIJSKE SUPSTANCE I LEKOVI (INSULIN, TIROKSIN…)
JAJA
MESO SISARA
ŽIVINSKO MESO
PLAVE RIBE
-----------------------------------------------------------
BELE RIBE I LJUSKARI
INTEGRALNE ŽITARICE
SEMENKE I JEZGRASTI PLODOVI
PASULJ I BILJNI PROTEINI
ALGE
POVRĆE - KORENJE I STABLJIKE
VOĆE
ZASLAĐIVAČI (SA SLOŽENIM ŠEĆERIMA)
-----------------------------------------------------------
VOĆE I JEZGRASTI PLODOVI TROPSKOG POREKLA
MLEČNI PROIZVODI
ZASLAĐIVAČI SA JEDNOSTAVNIM ŠEĆERIMA
STIMULANSI (ALKOHOL, ZAČINI)
HEMIJSKE SUPSTANCE LEKOVI I DROGE (ASPIRIN, KORTIZON)

KRAJNJE JING


Bitno je napomenuti da i sama obrada namirnica daje nov kvalitet hrani. Sećate se sarme koja se krčka 3 dana!? Što duže kuvanje to je jelo više jang! Isto je i sa pritiskom: što veći pritisak prilikom kuvanja (ili pripreme turšije) to je namirnica više jang i suprotno. 

 

Нема коментара:

Постави коментар